Klagenemnda er et politisk organ som er opprettet av kommunestyret. Nemnda har fem medlemmer og varamedlemmer.
Klagenemnda sitt ansvarsområde er fastsatt i forvaltningsloven § 28. Klagenemda skal behandle klager etter denne bestemmelsen og eventuelt andre særlover der kommunen er endelig klageinstans.
Klage på vedtak
Du har rett til å klage på et enkeltvedtak (et vedtak som gjelder rettigheter eller plikter for en eller flere bestemte personer) som er gjort av kommunen – administrativt eller politisk.
Klagen sender du til den som har gjort vedtaket innen den fristen som du får oppgitt når du mottar meldingen om vedtaket.
Behandling av klagen
Den som gjorde det vedtaket du klager på (vedtaksorganet), må ta stilling til klagen. Vedtaksorganet – som kan være rådmannen, enhetsleder, plan- og bygningssjefen osv. eller et politisk organ – kan helt eller delvis imøtekomme klagen. Klageren kan da ta stilling til om han eller hun vil godta det nye vedtaket eller klage også på dette.
Vedtaksorganet kan også stå fast på sitt opprinnelige vedtak. Da blir saken sendt over til klageinstansen for endelig avgjørelse. I kommunen er dette klagenemnda. Klagenemndas vedtak kan du ikke klage på.
Kommunen er ikke klageinstans i alle saker. Gjelder klagen for eksempel sosiale tjenester, helse- og omsorgstjenester, spesialundervisning, byggesaker og reguleringsplaner er fylkesmannen klageinstans. I slike tilfeller skal klagenemnda ikke behandle saken.