Listeforslaget må inneholde:
Navn på parti:
Listeforslaget skal ha en overskrift som viser parti eller gruppe. Navnet må ikke kunne forveksles. Registrerte partier skal bruke partiets registrerte navn i Partiregisteret i listeoverskriften. Det er ikke adgang til å bruke et annet navn som undertittel, heller ikke lokalavdelingens navn.
Eksempel: Det skal stå Venstre (ikke Hustadvika venstre)
Hvilket valg og valgdistrikt listen gjelder for
Kommunestyrevalg 2023 i Hustadvika kommune
Kandidatene som stiller til valg:
- Kandidatene skal være oppført med fornavn, etternavn og fødselsår. På stemmesedlene er fornavn og etternavn begrenset til maksimalt 30 tegn (inklusivt mellomrom). Det er viktig å angi hvordan navn som er lengre enn 30 tegn skal forkortes og vises på stemmeseddelen. Dersom kandidaten har for- eller mellomnavn som ikke skal stå på stemmeseddelen, tas dette bort fra listeforslaget.
- Et listeforslag skal inneholde de kandidater som partiet ønsker å stille med. Listeforslaget må inneholde minst 7 navn, maksimalt 39.
- Ved kommunestyrevalg kan inntil 6 av de øverste kandidatene på listeforslaget gis et stemmetillegg. Kandidater med stemmetillegg skal stå først på listeforslaget og med uthevet skrift
- Kandidatene må være valgbare: Regler for hvem som er valgbar, utelukket og fritaksmuligheter finnes i valglovens kapittel 3.
NB! Ved fare for forveksling av personer skal stilling og/eller bosted oppgis. Det er ellers opp til forslagsstiller om stilling og/eller bosted føres på lista, men vær oppmerksom på at det er begrenset plass på stemmeseddelen (maksimalt 25 tegn inklusivt mellomrom). Dersom stilling eller bosted føres opp, må dette gjøres for alle kandidatene på listen.
Underskrifter på listeforslag:
Hvor mange underskrifter som kreves er avhengig av om partiet er registrert i Partiregisteret og oppslutningen ved forrige stortingsvalg.
- Partier registrert i Partiregisteret, og som ved forrige stortingsvalg fikk en oppslutning på minst 500 stemmer i ett valgdistrikt eller minst 5 000 stemmer i hele landet kan levere et listeforslag etter forenklet regelverk. Det samme gjelder partier som er blitt registrert i Partiregisteret etter forrige stortingsvalg.
Se hvilke partier som kan stille etter forenklet regelverk ved valget i 2023.
Listeforslag som stiller etter forenklet regelverk trenger at listeforslaget er underskrevet av minst to styremedlemmer i lokalavdelingen med ansvar for valgdistriktet listen gjelder. Alle underskrivere må ha stemmerett i valgdistriktet listeforslaget gjelder for.
- For øvrige forslagstillere gjelder dette:
Listeforslaget skal være underskrevet av et antall personer med stemmerett i kommunen som tilsvarer 2 prosent av antall stemmeberettigede innbyggere ved siste kommunestyrevalg. For Hustadvika kommune er dette 205 underskrifter.
Den som skriver under på et listeforslag må føres opp med: Fullstendig navn, Bostedsadresse med postnummer, Fødselsdato. Signaturene er underlagt taushetsplikt og skal ikke offentliggjøres.
Tillitsvalgte og tillitsutvalg
Alle listeforslag skal angi en tillitsvalgt og en varatillitsvalgt blant de som har skrevet under på listeforslaget. Tillitsvalgte har myndighet til å forhandle med valgstyret i kommunen om endringer på listeforslaget. Kontaktopplysninger til de tillitsvalgte må oppgis.
Når et listeforslag fra et registrert politisk parti er underskrevet av to av lokalavdelingens styremedlemmer, anses disse å utgjøre tillitsvalgt og vararepresentant, mens det for uregistrerte partier og grupper er de to øverste underskriverne.
Tillitsutvalget har myndighet til å trekke listeforslaget tilbake. For uregistrerte partier og grupper bør det derfor angis navn på et visst antall personer av dem som har underskrevet på listeforslaget for å fungere som tillitsutvalg. Er ikke tillitsutvalg spesifisert er det de fem øverste underskriverne som er å anse som tillitsutvalg og de neste tre som vara. For registrerte partier er det styret for lokalavdelingen som utgjør tillitsutvalget.
Vedlegg
Opprettelse og utfylling av vedlegg vil også være tilgjengelig i listeforslagsportalen (aktuelle vedlegg bli automatisk produsert og sendt til kommunen når listeforslaget leveres elektronisk).
Som tillegg til listeforslaget skal det følge:
- En oversikt over kandidatenes fødselsdato.
- En oversikt over fødselsdato og bostedsadresse til dem som har underskrevet på listeforslaget.
- Dersom en kandidat til fylkestingsvalg eller kommunestyrevalg ikke er innført i folkeregisteret som bosatt i fylket eller i kommunen når listeforslaget innleveres, må det ligge ved en erklæring fra kandidaten om at vedkommende vil være valgbar på valgdagen.
- Dersom en kandidat til fylkestingsvalg eller kommunestyrevalg ikke er valgbar på grunn av sin stilling, må det legges ved en erklæring fra kandidaten om at vedkommende vil ha fratrådt stillingen når fylkestinget eller kommunestyret trer i funksjon.
Merk: Hvis ikke listeforslagsportalen brukes, skal vedlagte vedlegg brukes. Vedlegget må skrives ut tosidig: