Trenger jeg utslippstillatelse?
Dersom du har en bolig, eller fritidsbolig med innlagt vann (hele, eller deler av året), trenger du utslippstillatelse. Tillatelsen skal være i henhold til gjeldende lover og regler i forurensningsloven og forurensningsforskriften.
Hva er innlagt vann?
Vann fra vannverk, brønn, cisterneanlegg og liknende, som føres innendørs gjennom rør eller ledninger. Dette gjelder også hageslanger og regnvann som ledes gjennom takrenne og inn i bygningen, når disse brukes til aktiv oppfylling av innvendig tank.
En innvendig fast montert tank på inntil 25 liter går ikke under begrepet innlagt vann. Det er mengden vann man bærer inn som bestemmer om utslippet kan føre til skadelige utslipp siden innvendige tanker ofte er knyttet til aktiviteter som dusjing og oppvask. 25 liter er derfor satt som et skjønnsmessig volum.
Hvor finnes skjemaene som skal fylles ut?
Skjema for utslippssøknad finner du her.
Varsel om pålegg
Kommunen sender ut et «varsel om pålegg» minst tre uker før et eventuelt pålegg gis. I varslet vil en vurdering av dagens utslippsløsning for eiendommen beskrives. Det vil også gis bakgrunn for hvorfor kommunen ikke lengre vurderer anlegget som tilstrekkelig renseløsning. Varselet vil komme med en 3 ukers uttalelsesfrist der man kan påpeke eventuelle feil i kommunens vurdering.
Hvem får pålegg?
Vi på tilsyn jobber kontinuerlig med opprydding av avløpsforhold i spredt bebyggelse i Hustadvika kommune. Vi tar for oss område for område og sender ut pålegg om opprydding. Alle boliger, og hytter som har innlagt vann, og som ikke har godkjent renseanlegg i henhold til sentral forskrift vil få pålegg om å rydde opp i sine avløpsanlegg.
Jeg har fått pålegg om opprydding i avløpsforhold på min eiendom, hva gjør jeg?
Ta kontakt med egnet foretak som kan søke utslippstillatelse, prosjektere anlegget og utføre arbeidet.
Jeg klarer ikke å overholde fristen, hva kan jeg gjøre?
Kontakt oss på tilsyn av spredt avløp i Hustadvika kommune, man kan søke om utsatt frist for gjennomføring dersom man har grunn til det. Vi ønsker å minimere forurensning og vi bistår så langt det er mulig innenfor lovverket. Vi er glade for å få inn meldinger i god tid dersom det blir vanskelig å overholde fristen, da slipper vi å bruke tid på å purre og eventuelt sende varsel om tvangsmulkt.
Varsel om tvangsmulkt
Brev med påminnelse om frist for å etterkomme pålegget sendes ut om lag 3 måneder før fristen utløper. Påminnelse sendes både til de som ikke har søkt om utslippstillatelse, og til de som har søkt om utslippstillatelse men der kommunen ikke har fått melding om at anlegget er etablert. Samtidig varsles sanksjoner (tvangsmulkt) dersom pålegget ikke etterkommes.
Tvangsmulkt
Tvangsmulkt er en plikt til å betale et pengebeløp ved overtredelse av loven eller plikter fastsatt med hjemmel i loven. Formålet med tvangsmulkten er at den ansvarlige for den ulovlige tilstanden skal få en økonomisk motivasjon for å etterleve de kravene som er fastsatt.
Tvangsmulkt er ikke straff, og det skal alltid være mulig for den ansvarlige å unngå tvangsmulkten. Tvangsmulkten har virket etter sin hensikt om den ansvarlige innretter seg slik at han ikke må betale.
Kan jeg søke om utslippstillatelse selv?
I byggesøknaden må man søke om ansvarsretter og dermed ha de rette kvalifikasjonene som kreves etter plan- og bygningsloven. I utslippssøknaden må man ha faglig medhjelper.