Hjelpetiltak barnevern

Hjelpetiltak skal bidra til å støtte barn og foreldre for å fremme gode levekår og positiv utvikling.

I barnevernet vil vi gjerne hjelpe tidlig, før det blir akutt, slik at det ikke blir vonde situasjoner for barn og familier. Som regel er det best at barn får vokse opp i eget hjem. Vi skal derfor alltid først vurdere om det er mulig å hjelpe familien å fungere bedre.

Aktuelle hjelpetiltak:

Råd og veiledning
  • Barneverntjenesten har flere tilgjengelige veiledningsmetoder som COS-P (Circle of security parenting) og ICDP (International child development program). 
  • Etter hvert vil barneverntjenesten også ha opplæring i TINT (Tuning into teens).
  • Barneverntjenesten kan også kjøpe tjenester av andre offentlige og private dersom det er behov for annen type veiledning enn det barneverntjenesten selv har kompetanse på.
     
MST- behandlingstilbud ved alvorlige adferdsvansker

Multisystemisk Terapi (MST) er et behandlingstilbud for familier med ungdom i alderen 12 – 18 år, med alvorlige atferdsvansker.

Se mer informasjon på Bufdir sine nettsider. 

Senter for foreldre og barn

Sentre for foreldre og barn bistår barneverntjenesten med utredning av omsorgssituasjonen for barn 0-6 år. 

Sentrene kan også tilby omsorgsendrende hjelpetiltak til familier.

Se mer informasjon på Bufdir sine nettsider. 

Familieråd

Familieråd er et møte der familie, slekt og venner samles med offentlige hjelpere for å finne løsninger. 

Se mer på Bufdir sine sider: 
Familieråd - gode løsninger for barnet i slekt og nettverk.
 
Informasjonsfilmer om familieråd:


Du finner flere filmer om familieråd på youtube

Fritidskontakt

En fritidskontakt hjelper et barn med å styrke barnets fritidsinteresser og sosiale nettverk. Fritidskontakten kan ta med barnet på turer, svømming, kino eller andre sosiale aktiviteter. 

Hjelpen blir gitt ut fra barnets behov. Formålet med en fritidskontakt er at barnet skal få en aktiv og meningsfylt fritid sammen med andre.

Besøkshjem

Besøkshjem er en familie som tar imot et barn/ungdom. Hyppighet avtales etter besøkshjemmets kapasitet og barnets behov. Familien må ha en stabil livssituasjon, og mulighet for å binde seg over tid. Familien må ikke ha store livskriser, rusproblemer eller psykiske problemer.

Besøkshjemmet må ha tid, overskudd og sengeplass til et ekstra barn/ungdom. Familien må ha evne til å leve seg inn i og forstå barns/ungdommers ulike behov og reaksjoner. Å få oppleve en trygg og forutsigbar familiesituasjon er gjerne det barnet/ungdommen trenger mest.

Besøksforeldre må framlegge uttømmende og utvidet politiattest.
Ordinær politiattest kreves av husstandsmedlemmer som er over 18 år. Politiattesten skal ikke være eldre enn tre måneder.

Samarbeidsmøter/ansvarsgruppemøter

Ofte kan det være viktig å ha faste møter mellom barneverntjenesten, andre samarbeidsinstanser og foreldrene for å kunne bedre koordinere arbeidet rundt barn/ungdom som har store utfordringer i hverdagen. Dette tiltaket er ofte viktig for å kunne gi best mulig hjelp.

Plassering hos andre i familien, i fosterhjem eller i institusjon

Foreldrene, barneverntjenesten og ungdom over 15 år er enige i at en plassering utenfor hjemmet i en periode er det beste for barnet og familien.

Lov om barnevern § 3-2
 

Ettervern - for unge voksne mellom 18 og 23 år

Ettervern er et tilbud for unge voksne mellom 18 og 23 år som tidligere har hatt tiltak i barneverntjenesten frem til fylte 18 år. Tilbudet er frivillig.

Om tilbudet

Du blir i samråd med din kontaktperson i barneverntjenesten enig om hva etterverntilbudet skal innebære for deg. Hvor omfattende tilbudet er varierer etter behov og ønske.

Eksempler på etterverntiltak:

  • Rådgivning og veiledning
  • Oppfølging i bolig
  • Hjelp til å følge opp studier og praksis
  • Økonomisk støtte
  • Hjelp til koordinering av samarbeidsparter
  • Forlengelse av eksisterende tiltak; for eksempel at du kan fortsette å bo i fosterhjemmet ditt

 

Hjelp utenfor hjemmet

Noen ganger kan det være nødvending å flytte barnet ut av hjemmet uten at foreldra samtykker. Da overtar barnevernet omsorgen og finner fosterhjem eller et annet omsorgstilbud. Ungdommer kan motta hjelp og støtte fram til fylte 25 år.

For deg som er barn eller ungdom

Når ting blir vanskelig kan det verke som om hele verden er imot deg, og at du er den eneste som har det sånn. Det kan være mange ting som er vanskelige å håndtere alene. I Hustadvika kommune er mange voksne som arbeider med barn og ungdom som du kan ta kontakt med om noe er vanskelig.

Hvem kan du snakke med i Hustadvika kommune?

  • Snakk med en voksenperson du stoler på. Det kan være en lærer eller andre voksne ved skolen, treneren i idrettslaget ditt, enn voksen i korpset, eller foreldre til en god venn.
  • Skolehelsesykepleier har faste dager på skolen
     

Selv om den du snakker med kanskje ikke er den som kan hjelpe deg best, kan vedkommende hjelpe deg til å komme i kontakt med riktig person. Gå til den du synes er lettest å snakke med. 

Hvem andre du kan snakke med?

  • Alarmtelefonen tlf. 116 111 Gratis nødtelefon for barn og voksne
  • Mentalhelse.no tlf. 116 123 Telefon- og nettjeneste for alle som treng noen å snakke eller skrive med.
  • Sidetmedord.no Døgnåpen tjeneste 
  • Kors på halsen  På Kors på halsen kan du prate med, eller skrive til, voksne som er frivillige i Røde Kors. De hører på det du har å si og hjelper deg om du vil. Det er helt anonymt og helt gratis. De svarer på telefon, chat og e-post mandag til fredag mellom klokka 14:00 - 22:00.
  • Politiet på telefon 112
  • Barneverntjenesten i Hustadvika Kommune 
  • Barnevernsvakta 

 

Informasjon om ulike tema 

Videoklipp