Spennende besøk hos steinindustrien på Eide

I midten av april var representanter fra Hustadvika kommune på spennende besøk hos flere av steinbedriftene på Eide. Olav-Ståle Silnes, som er daglig leder ved Vestlandsgranitt, var med som representant fra steinindustrien gjennom hele besøksrunden og bidro med mye kunnskap og historikk.

Besøket startet hos Norstein AS, som eies av 9 steinbedrifter på Eide. Norstein AS er et grossistfirma og leverer råstein, polerte plater, bronsevarer, diamant- og slipeverktøy, maskiner og utstyr til gravsteinsbedrifter i hele Norge. Bedriften ble etablert i 1983 og feirer 40 år i år. De er 6 ansatte og omsatte i 2022 for ca 50 millioner kroner. Tone Folland Bolli viste oss rundt. De betjener 200 kunder, og den mest hektiske tiden er mellom mars og oktober – når det er bart ute.

Vi ser at ønsker og behov endrer seg i bransjen, sier Tone. Folk er opptatt av interiør, og vi ser at interiørtrenden blir fulgt også når det skal velges gravstein og tilbehør. Nå er det stål, svart og hvitt som gjelder. Vi kjøper inn våre produkter fra Danmark, Tyskland, Italia og Polen. Stein handles i hovedsak inn fra Sverige og Finland, men også fra Norge, blant annet fra Larvik og Iddefjord.  I tillegg kommer det en del steinblokk fra India og Brasil. Det er store blokker som kjøpes inn, deretter blir det saget, polert og ferdigstilt her på Eide.

Vi merker fremdeles ettervirkningene etter covid-19, det er vanskelig å få tak i enkelte varer og varene har blitt dyrere. Heldigvis hadde vi store bestillinger inne før pandemien slo til, og fikk handlet til gamle priser. Det hjelper også å være en stor enkeltkunde sier Tone, da kan vi forhandle mer på pris enn hva de mindre bedriftene har mulighet til.  Markedet de forsyner er over hele landet, men steinbedriftene på Eide utgjør hele 40% av omsetningen.

Besøk ved Brødr. Strand Stenhuggeri as

Etter å ha vært innom Norstein gikk ferden videre til Brødr. Strand Stenhuggeri as. Her ble vi ønsket velkommen av daglig leder Jan Erik Strand og fikk omvisning i bedriften. Her har de investert i nytt administrasjonsbygg og lager det siste året, og nå har de fått svært god logistikk på det steintunge lageret.

Å drive små steinbedrifter er en livsstil er Olav-Ståle og Jan Erik Strand skjønt enige i. Det er mange timer som går med, spesielt i høysesongen. Det vi leverer er ofte veldig personlige leveranser. Vi må trå forsiktig og behandle kundene våre godt, sier Jan Erik. Å være tilgjengelig, svare på alle henvendelser og gi god personlig service er avgjørende for at vi lykkes.

En stopp ved Nergård stenindustri as

Ved sjøen nedenfor Eide sentrum stopper vi hos Nergård stenindustri og slår av en prat med Willy Nergård og daglig leder Jun Terese Grindvold. Her er de 16 ansatte og de omsatte for 34 millioner i 2022. Bedriften trenger mer plass til parkering, kontor og garderober. Utbedring av veiløsning og hvordan en kan få tilgang til mer høyst tiltrengt areal blir diskutert. Willy trekker også frem det gode samarbeidet steinbedriftene imellom. Andregenerasjon i de ulike bedriftene har funnet sammen, og det er mange som har mye å lære av oss sier han. Med det samarbeidet vi har, har vi blitt svært konkurransedyktige. Vi står for størstedelen av landsomsetningen innen området selv om vi bare representerer en tidel av virksomhetene i landet. Klyngedannelsen er et fortrinn både for kvalitet og kompetanse. 

Besøk ved Norgranitt AS

Siste besøk for dagen går til Norgranitt AS, østover i samme nabolag som Nergård stenindustri. Her venter styreleder Ove Silseth og daglig leder Per Olav Røvik med kaker og kaffe.

Ove forteller kort historien bak steinindustrien på Eide. Om hvordan arbeidet har forandret seg fra den gangens hammer, meisel og sliping med stålsand til dagens digitaliserte måte å jobbe på. Ove tok også opp hvor viktig det er at steinbedriftene får være tett på i reguleringsprosesser i områdene de er lokalisert.  Vi fikk også omvisning i lokalene til Norgranitt.

Norgranitt AS startet i 2008 og eies av mange av bedriftene som også er medeiere i Norstein AS. Norgranitt AS leier ut produksjonskapasitet til de andre steinbredriftene. Norgranitt AS har et tett samarbeid med og er underleverandør til Norstein AS, og Norstein selger videre stein som blir skåret og slipt der. Her har de pr i dag 2 blokksager og en slipeautomat, og om kort tid kommer enda en blokksag på plass. RDA-fondet i kommunen har bevilget en million kroner til den nye saga.

Sagene hos Norgranitt sager langt raskere og er mer effektive enn de gamle sagene gjorde. Litt avhengig av typen stein sager de fra 1 til 1,5 m2 pr time.  Hos Norgranitt ordnes råplatene som de andre benytter i videre produksjon og maskinene går døgnet rundt. I 2022 ble det saget 6000 kvm og slipt 4500 kvm av en mann i jobb – det er imponerende!

Når vi var på besøk, var en stor bestilling til regjeringskvartalet under produksjon. Bestillingen bestod av steinplater til fasaden på nybygget, heller til uteområdet og store steinblokker som skal brukes som terrorvern.

Utfordringer for steinbedriftene

Minnelunder blir mer og mer vanlig for å spare areal, så de er faktisk en større konkurrent enn importstein er for oss.

Arbeidskraft er også en stor bekymring i bransjen. Det er mange eldre som arbeider i steinindustrien, som er på vei over i pensjonistenes rekker. Rekruttering av nye ansatte er vanskelig sier Jan Erik Strand. Vi som jobber med stein jobber på en helt annen måte nå enn før. Mange av prosessene er digitaliserte og CNC-maskiner utfører mye av arbeidet. Det er viktig for oss å nå ut til ungdommen og selge oss inn som mer moderne og spennende arbeidsplasser. Vi ønsker håndverkere med god digital kompetanse til bransjen vår, som har ønske om å være her over tid. Vi har gjort store investeringer innen digitalisering de siste årene for å møte trender og behov. Opplæringen tar lang tid, kanskje det går 3-4 år før du er utlært. Så det sier seg selv at det er få oppgaver som egner seg til sesongarbeidere. Siden bedriftene er relativt små, får de ansatte en allsidig kompetanse og de får være med på de fleste prosesser før produktene er klare til levering.

Design, formgiving og digitalisering

Vi har fremdeles kataloger som viser hvilke muligheter som finnes i valg av gravstein, med ulike steintyper, former, pynt, lykter, skrifttyper etc. Men vi tilbyr også kunden program der de har mulighet til å designe egne steiner. De lager forslag, så blir vi enige om sluttresultatet med kunde. Med denne muligheten når vi ut til kunder i hele landet, valgfriheten gjør oss sterkere.

Alle bedriftene på Eide har helårsproduksjon. Det er roligere på vinteren, men da har vi mulighet til å produsere opp et lager av de mest etterspurte produktene våre. Noen, blant annet Gautvik steinindustri, produserer også benkeplater som er etterspurt gjennom hele året. De har god ordretilgang og har behov for flere ansatte.

Samarbeid med kommunen

Steinbedriftene har mange ønsker når representanter fra kommunen kommer på besøk. Dialogen er god, og kotehøyder, vegløsninger og utfyllingsgrenser er blant temaene. Alle parter ønsker å få til gode løsninger og mye kan løses gjennom godt planarbeid. Steinindustrien er en stor og viktig bransje for Hustadvika kommune, og godt samarbeid er viktig. Kommunen vil ta innspillene fra steinindustrien med nå som ny arealdel arbeides med. Kommunen ønsker også et godt samarbeid om steinbedriftene velger å gå sammen om en felles reguleringsplan for området ved Steinhuggervegen.

 

Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde