I Hustadvika kommune er byggesak, plan og oppmåling organisert i samme enhet.
På byggesak er det fire ansatte. Her møter du Sølvi Egge (fagleder), John Olav Gautvik, Jenny Sommernes og Ida Marie Tøsse. De håndterer blant annet store og små byggesøknader, fradelinger av eiendom og ajourføring av kartet (matrikkelen) i forbindelse med byggesaker.
Hva er status på behandlingstid på byggesøknader nå?
Vi prioriterer å behandle alle nye byggesøknader som kommer inn, og slik situasjonen er nå, holder vi tidsfristen på alle nye søknader så lenge de er komplett, sier Sølvi Egge.
Vi merker at det er færre søknader som kommer inn nå, og slik har det vært de siste årene. Det er mindre søknader om bolighus, men en del søknader om garasjer, boder, tilbygg og andre mindre tiltak. Det er også en del fradelingsaker som kommer inn. Vanligvis tar mengden saker seg opp i februar/mars hvert år, når folk gjør seg klare til større og mindre byggeprosjekter som skal gjennomføres til våren/sommeren. Dette merker vi ikke noe spesielt til i år. Men vi vil oppfordre alle som har planer om søknadspliktige tiltak fremover om å sende inn søknaden i god tid før arbeidet skal starte.
Selv om det er færre søknader som kommer inn, har vi dessverre ikke tid og kapasitet til å følge opp tilsyn og alle ulovlighetssaker. Dette er saker som er krevende både tidsmessig og ressursmessig. Vi prioriterer de sakene som går på helse, miljø og sikkerhet. Men ved å behandle alle nye byggesøknader innen fristen ønsker vi å gi signal til våre innbyggere om at det alltid skal lønne seg å søke om tiltak før de gjennomføres. Og ved for eksempel salg av bolig vil en måtte rette opp i mangler før salg, eller opplyse om mangler ved eiendommen i salgsrapporten.
Ny arealdel av kommuneplanen er under utarbeidelse, og vi er kjent med at en del større byggeprosjekter vil komme når denne er vedtatt. Ny arealdel skal etter planen ut på andre gangs offentlig ettersyn i mai.
Fornøyde innbyggere?
Vi opplever hyggelige møter med våre innbyggere, og at de stort sett er fornøyd. De aller fleste får et positivt svar på søknaden sin. Noen får jo avslag, men det vises i stor grad forståelse for at vi må forholde oss til lovverk, forskrifter og vedtatte planer når vi behandler saker. Vi får gode tilbakemeldinger på at vi er mer tilgjengelig, siden de som ønsker møter med oss enkelt kan bestille time på hjemmesiden.
Nytt saksbehandlingssystem er tatt i bruk i 2025
Fra nyttår tok vi i bruk et nytt saksbehandlingssystem spesielt laget for byggesaker. Så langt opplever vi at systemet fungerer godt. Når byggesøknader kommer inn digitalt, er systemet laget slik at vi enkelt kan gjenbruke dataene som er innsendt når vi skriver vedtak. Dette effektiviserer arbeidet vårt mye. Alle profesjonelle søkere er fra 1. mai pålagt å søke digitalt. Vi ønsker også at privatpersoner benytter seg av de digitale løsningene som finnes. I dag er de digitale løsningene kostnadsbelagt med kr 1250, men dette er noe vi skal se på når vi skal fastsette prisene for byggesaksbehandling for neste år. Ved å benytte løsningen kan du få svar på søknaden din raskere, siden de digitale løsningene gjør at det blir mindre feil og mangler i det som sendes inn. Må vi sende mangelbrev, er dette kostnadsbelagt med kr 795, og våre frister for å behandle en søknad gjelder fra søknaden er komplett (uten mangler).
Mangler du ferdigattest?
Har du søkt om byggeprosjekter der du selv har stått ansvarlig? Det kan være påbygg, tilbygg, bruksendring, garasje eller bod med mer som er ferdig bygd. Husk å søke om ferdigattest når prosjektet er gjennomført. Merk at bygg det er søkt om før 01.01.1998 i stor grad bare har midlertidige brukstillatelser. Disse er det ikke mulig å søke om ferdigattest på.
Krav til innsendte tegninger
Vi ønsker at det sendes inn tegninger som er laget i dataprogram, og ikke tegnet for hånd. Tegningene må ha rette streker og være målsatt med relevante mål. Informasjon om området rundt det som skal bygges er også viktig for oss når vi skal vurdere søknaden. Det kan være avstand til veg, avstand til nærmeste bygg, plassering på tomt med mer.
Må jeg søke?
På Direktoratet for byggkvalitet sine nettsider www.dibk.no er det laget gode veiledere som er nyttige å gå igjennom når du skal i gang med et byggeprosjekt. Her går du gjennom sjekklister for å se om du må søke eller ikke.
Bestill time med oss
Vi på byggesak bidrar gjerne med avklarende informasjon i forbindelse med tiltaket ditt. For at du skal komme raskest mulig i mål trenger vi en del informasjon om hva dere planlegger å bygge før møtet. Opplysninger om type tiltak, omfang, plassering og tenkt bruk må derfor være på plass før møtetidspunkt med oss kan avtales. Er det andre ting du vil diskutere med oss i møtet ber vi deg om en kort forklaring på det og.
Her kan du bestille time med oss.
Etterutdanning
Flere av saksbehandlerne på byggesak har tatt videreutdanning innen plan- og bygningsrett i 2024 for å holde seg oppdatert. Plan- og bygningsloven er en kompleks lov, og vi kommer bort i mange ulike problemstillinger der lovverket må tolkes og skjønn legges til grunn. Om naboen fikk lov, kan det ligge ulike forutsetninger som gjør at du ikke får bygge det samme på din eiendom. Ulike saker gir ulike løsninger.
Fra venstre Ida Marie Tøsse, Jenny Sommernes, enhetsleder Torill Einara Nerbøvik, Sølvi Egge og John Olav Gautvik