Frisklivssentraler i Hustadvika og Kristiansund bidrar til ny diabetesforskning

Frisklivssentralene i Hustadvika og Kristiansund har spilt en nøkkelrolle i en ny forskningsstudie publisert i det anerkjente tidsskriftet Diabetes Research and Clinical Practice. Studien viser at oppfølging i kommunale lavterskeltilbud kan gi målbare helsegevinster for personer med diabetes type 2, inkludert bedre blodsukkerkontroll, redusert midjemål og økt fysisk form.

– Dette er en betydelig anerkjennelse av arbeidet som gjøres i de lokale frisklivssentralene. Publiseringen viser at kommunale lavterskeltilbud ikke bare er viktige i praksis, men også at de kan bidra med verdifull forskning som gir ny innsikt og utvikling av innovative helsetjenester.

Selv små livsstilsendringer gir helsegevinst

Forskningsprosjektet MinT2D er resultatet av et tett samarbeid mellom NTNU, Frisklivssentralene, Diabetesforbundet, kommunepsykologer, lærings- og mestringssentre i Helse Møre og Romsdal og Helseinnovasjonssenteret. Totalt deltok 110 personer med diabetes type 2. Alle deltakerne fikk en helsesamtale og kartlegging med frisklivsveileder. Intervensjonsgruppen mottok i tillegg et persontilpasset frisklivstilbud der de selv valgte to helsefremmende tiltak (Motivasjonssamtale, Kostholdsveiledning, Fysisk aktivitet, Psykososial støtte eller Helsekompetanseveiledning)


Etter 12 uker viste kartleggingen at både intervensjonsgruppen og kontrollgruppen hadde forbedret blodsukkerregulering, redusert midjemål og bedre kondisjon – selv med lav til moderat fysisk aktivitet som gåturer og sykling. Dette bekrefter at selv små livsstilsendringer kan gi helsegevinst. Det å være med i studien kan også i seg selv ha gitt effekt, og ser ut til å ha motivert deltakerne til livsstilsendringer, selv i kontrollgruppen.

Frisklivssentralene – en nøkkelressurs i folkehelsearbeidet

Funnene fra studien tyder på at kommunale lavterskeltilbud effektivt kan støtte livsstilsendringer hos personer med type 2-diabetes. Frisklivssentralene er et kommunalt tilbud for alle som ønsker hjelp til å endre levevaner. De baserer sine tilbud realistiske mål og en helhetlig tilnærming til livsstilsendringer.

Behov for mer samarbeid

Studien avdekket også behovet for tettere samarbeid mellom fastleger, sykehus og frisklivssentraler for å gi et mer helhetlig tilbud til personer med livsstilssykdommer. Dette har resultert i utviklingen av en samhandlingspakke som viser hvordan helsepersonell kan samarbeide for bedre oppfølging av personer med diabetes type 2.

Samhandlingspakken finner du her: 

helseinnovasjonssenteret.no/prosjekter/samhandlingspakken
 

Veien videre

Forskerne ønsker nå å undersøke langtidseffekten av persontilpasset frisklivsoppfølging og ser potensial i å bruke kunstig intelligens og digitale løsninger for å persontilpasse tilbudet ytterligere.

Les hele studien her:
Empowerment in Type 2 diabetes: A patient-centred approach for lifestyle change - Diabetes Research and Clinical Practice 

Nytt kurs om Diabetes type 2 i Hustadvika i mai 2025:

Hustadvika kommune kjører nytt kurs i mai 2025. Kurset går over 3 torsdager på ettermiddag. 

For mer informasjon og påmelding: 

Kurs om diabetes type 2