Hvem kan gifte seg borgerlig i Hustadvika kommune?
Brudeparet, det vil si de to som skal gifte seg, må oppfylle vilkårene ekteskapsloven setter for å inngå ekteskap.
Alle innbyggere i Hustadvika kommune og personer som ikke er bosatt i Norge, kan benytte seg av vigselstilbudet. Det holder at én av de som skal gifte seg er bosatt i kommunen.
Før dere kan gifte dere
Før dere kan gifte dere, må folkeregisteret i Skatteetaten kontrollere om dere oppfyller vilkårene for å inngå ekteskap i Norge.
Les Skatteetatens informasjon for norske og utenlandske statsborgere her.
Hvis begge har norsk personnummer, er det raskest å logge seg inn på skatteetaten.no og søke om prøvingsattest elektronisk. Alternativt kan søknad fylles ut på papir og sendes i posten til Skatt Midt-Norge.
Saksbehandlingstid hos folkeregisteret
Når vilkårene er prøvd og funnet i orden, utsteder Skatteetaten en prøvingsattest. Prøvingsattesten må kommunen motta for å kunne gjennomføre vielse. Det er et krav at vi har mottatt prøvingsattesten to uker før vielsen.
Hvor og når kan vielsen skje?
Tidspunkt for vielse kan bestilles på bestemte fredager mellom 13.00 og 16.00. Tid må bookes på forhånd, send inn ønskede dato(er) når du bestiller vielse. Det er i unntakstilfeller mulig å booke andre tidspunkt for vielse. Dette må avtales spesielt.
Vielsen kan finne sted på rådhuset uten vederlag. Vi pynter med duk, lys og blomsterdekorasjoner. Det er også mulig å bli vigslet andre steder. Da må brudeparet selv sørge for eventuelt lokale, pynt, m.m.. Det må avtales på forhånd.
Datoer for vielser 2024
Dato for vielser 2025:
14. februar 2025 - Felles vigselsdag med Molde kommune - Valentinsdagen
Vielser denne dagen vil gjennomføres i Molde rådhus.
Mer informasjon og booke tidspunkt for vielse finner du her.
PS: Det er også mulig å gjennomføre drop-in vielse. Dere må ha gyldig prøvingsattest klart.
Bestille tid for vielse
Bestille ønsket vigselsdato i skjema under. Der kan du også sende inn forespørsel om vielse på andre datoer (unntaksvis).
Bestill tidspunkt for vielse
Hva skjer etterpå?
Du vil motta et bekreftelsesbrev med eksakt dato og klokkeslett for vielsen. Der vil du også motta litt mer informasjon om gjennomføringen av selve vielsen.
Husk at før dere kan gifte dere, må folkeregisteret i Skatteetaten kontrollere om dere oppfyller vilkårene for å inngå ekteskap i Norge.
Det er viktig at kommunen mottar prøvingsattesten utstedt av Skatteetaten senest to uker før vielsen hvis du ikke legger den ved bestilling av tidspunkt:
Verdt å vite
Husk legitimasjon
Vi godtar gyldig pass, eller norske førerkort og norske bankkort med bilde og personnummer. Utenlandske statsborgere må vise fram pass.
Vitner
Det skal være to vitner til stede under seremonien. Dette er vanligvis forloverne, men det kan også være to andre myndige personer.
Språk
Hvis én av dere er fremmedspråklig, må dere på forhånd avtale om seremonien skal skje på norsk eller engelsk. For andre språk må dere selv sørge for kvalifisert tolk.
Kulturelle innslag
Dere kan gjerne ha musikk eller diktlesning under seremonien. Dette må dere selv organisere. Gi beskjed på forhånd om dere ønsker dette.
Fotografering
Fotografering kan skje under og etter seremonien, i forståelse med paret og vigsleren.
På selve dagen møter dere opp noen minutter før vielsen starter. Husk legitimasjon - både brudepar og vitner!
Vigselsrommet ligger inne i 2. etasje i Hustadvika rådhus, Elnesvågen. Her er det inngang på baksiden av rådhuset. (Lindy's plass)
I tillegg til brudeparet, skal det under vielsen være to andre personer til stede som vitner. Det kan være forloverne eller to andre myndige personer.
Det er satt av omtrent 20 minutt til en vielse. Av dette bruker vigsler omtrent 5 minutt på å lese opp et høyt vigselsformular som er obligatorisk og likt for alle kommuner. Brudeparet disponerer omtrent 10 minutt til for eksempel sang, musikk, utveksling av ringer, dikt eller lignende - dersom de ønsker det. Husk å informere om planene rundt vielsen til saksbehandler, slik at vi kan tilrettelegge mest mulig for en fin seremoni.
Til slutt er det signering av vigselbok og midlertidig vigselsattest.
Endelig vigselsattest/ekteskapsattest kommer fra Skatteetaten. Alle spørsmål om ekteskapsattesten rettes direkte til Skatteetaten.
Hustadvika kommune sender prøvingsattesten til Skatteetaten, de skriver ut vigselsattest og sender den til dere i posten.
Endelig vigselsattest/ekteskapsattest kommer fra Skatteetaten. Alle spørsmål om ekteskapsattesten rettes direkte til Skatteetaten.
Vigslere i regi av Hustadvika kommune er:
- Ordfører Nils Christian Harnes
- Varaordfører Kjell Johan Berget
- Saksbehandler: Gunn K. M. Skotheim