
«Stå opp» er søvnbehandling i gruppe for voksne med langvarige søvnproblemer.
Behandlingen er basert på kognitiv atferdsterapi. Kognitiv atferdsterapi handler om å forstå samspillet mellom tanker, følelser og atferd, med mål om å bryte negative mønstre. Søvnbehandlingen tar utgangspunkt i at årsaken til problemene handler i stor grad om våre vaner og holdninger til søvn.
Vi snakker om søvn og gode søvnrutiner, og søvnrestriksjon etter individuell kartlegging i søvndagbok.
Behandlingen er krevende, men dokumentert som svært effektiv for de som opplever at de ikke sover lenge nok, eller godt nok over tid.
VI KJØRER NYTT KURS NÅR VI FÅR NOK PÅMELDTE, SÅ TA KONTAKT MED OSS OM DU ER INTERESSERT.
Når: 7 kursdager, der vi møtes en gang i uka
Klokkeslett: 2 timer på dagtid
Hvor: Familiens hus, Eide
Kursholdere: Ørjan Kalliainen og Bente Uran
Hva er insomni?
Insomni betyr rett og slett at man opplever vanskeligheter med å sovne, holde seg sovende eller at man våkner for tidlig og at man har gjort det i mer enn 3 mnd og mer enn 3 netter pr uke. For å delta på søvnbehandling holder det at du har problemer på ett eller flere av disse områdene.
Hvem passer kurset for?
Tilbudet passer i hovedsak for alle som:
- bruker lang tid på å få sove.
- har vansker med å holde seg sovende gjennom natten med lange oppvåkninger.
- våkner for tidlig og ikke får sove igjen.
I Stå Opp er det to hovedkriterier for å bli inkludert i gruppene. Deltakeren skal oppfylle kriteriene for klinisk insomni, og at de skal være motiverte for å gjennomføre behandlingen.
Hvem egner kurset seg ikke for?
De som:
- jobber på natten i perioder.
- har problemer som skyldes akutte livsbelastninger, sykdom (epilepsi) eller andre søvnvansker som for eksempel søvnapné, rastløse bein eller narkolepsi.
- har alvorlige psykiske lidelser
Pris:
300 kr (mulighet for betalingsfritak)
Arrangør:
Kurset arrangeres i samarbeid mellom Rask psykisk Helsehjelp og Frisklivssentralen i Hustadvika kommune.
Beskrivelse av gruppebehandlingen
Behandlingens kjerneelementer er søvnrestriksjon og stimuluskontroll. Dette er velkjente og godt dokumenterte metoder i behandling av kroniske søvnvansker. Behandlingen er krevende for deltakerne, men effektiv. Behandlingsprogrammet er også kvalitetssikret gjennom systematisk innsamlede data i samarbeid med Folkehelseinstituttet, og resultatene er presentert i en vitenskapelig artikkel i Tidsskrift for Norsk psykologforening, august 2020. Gruppebehandlingen er utviklet av psykologene Iver Strandheim og Paul Andreas Aasen i Oppegård kommune og med midler fra Statsforvalteren.
Det første vi vil ha fokus på er å bruke mindre tid på å prøve å sove. Dette kan i starten være tøft for mange fordi det ofte betyr at du i en periode vil sove mindre enn det du allerede gjør. Det er viktig å huske på at dette er midlertidig og at hensikten med å gjøre dette nå er å bedre søvn for resten av livet.
Gruppebehandlingen varer i 9 uker med totalt 7 samlinger som varer i ca. 1,5- 2 timer.
Vi anbefaler primært deltakelse i gruppebehandling for alle. Erfaring viser at mange er skeptisk i begynnelsen til å delta i en gruppe sammen med andre, samtidig er det ofte det mange oppgir som en styrke i ettertid.
Dersom å delta i gruppe er uaktuelt kan vi også tilby søvnbehandling i form av nettbasert veiledet selvhjelp hvor man får oppfølging fra terapeut i utgangspunkt gjennom telefon.
Før oppstart gjennomføres en forsamtale for å kartlegge og avklare deltagelse.
Mer informasjon om Stå Opp:
Nettside: staaopp.no