Arbeid med språk i barnehagen i Hustadvika kommune

Språket bidrar til å forme vår identitet, oppleve fellesskap med andre mennesker og føle tilhørighet i samfunnet.

Språktilegnelsen er biologisk betinget, og barn er født med en iboende evne til å utvikle og anvende språket. 

Det er likevel en forutsetning at barn må være i et språklig miljø med gjensidig kommunikasjon og hvor barnets språklige uttrykk tolkes og forsterkes for at de skal tilegne seg en god språkutvikling. Språkarbeid blir dermed et sentralt fokusområde innenfor både barnehage og skole. Begge institusjonene skal gi omsorg og være en støtte i barns lek, læring og danning.

Her kan du lese mer om arbeid med barnehagens språkmiljø og barnas språk.

Språkarbeid som felles utviklingsarbeid i barnehagene i Hustadvika.

I Hustadvika kommune har vi fokus på tidlig innsats og likeverdig kvalitet i barnehagene. Som en del av dette er vi opptatt av å sikre et helhetlig og systematisk språkarbeid i både kommunale og private barnehager. Språkutvikling er en grunnleggende forutsetning for barns læring, sosiale relasjoner og deltagelse i samfunnet. Derfor har vi utarbeidet en felles språkplan med mål om å

  • ivareta en inkluderende praksis, og et likeverdig tilbud til barna i Hustadvikas barnehager.

 

Planen skal videre bidra til å

  • Styrke personalets kompetanse i språkutvikling og språklig stimulering
  • Skape felles forståelse for språkarbeid som en del av barnehagens helhetlige pedagogikk

 

Utarbeiding av språkplanen for barnehagene

Arbeidet med utvikling av språkplanen startet barnehageåret 2024/2025 hvor alle kommunale og private barnehager i Hustadvika kommune, sammen med PPT og opplæringssenteret deltok i arbeidet med å gi grunnlag til planens innhold, og utvikle en felles plan for hvordan det skal jobbes med språk i barnehagene. Høgskolen i Volda var samarbeidspart i arbeidet. 

Implementering av planen

Barnehageåret 2025/2026 skal barnehagene planlegge for -, og starte arbeidet med å gjøre seg kjent med planen og ta den i bruk i det pedagogiske arbeidet.

Språkplanen skal jobbes med av hver enkelt ansatt, og i fellesskap i avdelingsmøter, personalmøter og styrernettverk.

Felles løft for barna

Ved å forankre språkarbeidet som en felles satsing for alle barnehager i kommunen, legger vi til rette for mer likeverdig kvalitet, økt profesjonsfellesskap og bedre forutsetninger for barns utvikling og læring. Dette er et løft for alle barn, men spesielt viktig for dem som er ekstra sårbare språklig og sosialt.