Retningslinjer for tildeling av tomt

Nytt reglement ble vedtatt i møte i kommunestyret 17. juni 2021 sak 35/2021

Boligtomter

Tildeling av boligtomter i nye felt

Når et felt er ferdig opparbeidet blir feltet annonsert. Tomtene selges til høystbydende gjennom budrunde. Minstepris på tomten er satt til selvkost, det vil si summen tomten har kostet kommunen. 

Dersom det ikke blir budrunde på enkelte tomter, legges disse ut for salg til selvkost. Første interessent som melder seg får kjøpe tomten.

Tildeling av boligtomter i eksisterende felt

Første interessent som melder seg får kjøpe de ledige tomtene vi har i eksiterende felt. 

Tildeling av flere tomter

Tildeling av inntil to boligtomter etter vedtatt reguleringsplan til samme person/firma gjøres av administrasjonen. Er det ønske om flere enn to boligtomter skal det legges frem sak om dette for Hovedutvalget for teknisk, miljø og næring. Dersom det er spørsmål om mindre reguleringsendring/sammenslåing ved tildeling av tomter som nevnt ovenfor skal dette behandles av administrasjonen (planavdelinga) og Hovedutvalg for teknisk, miljø og næring er klageinstans.

Konsentrerte felt (felt for rekkehus, leiligheter, tomannsboliger etc)

Når konsentrerte felt (BK-felt) i nye boligfelt er ferdig opparbeidet, blir disse annonsert. BK-feltene selges til høystbydende gjennom budrunde. Minstepris på tomten er satt til selvkost, det vil si summen tomten har kostet kommunen. 

Dersom det ikke blir budrunde på enkelte BK-felt, legges disse ut for salg til selvkost. Første interessent som melder seg får kjøpe BK-feltet.

Næringstomter

Tildeling av næringstomter i nye felt

Tildeling av nye byggeklare tomter til næring skal skje etter offentlig annonsering, der første interessent som melder seg får tildelt ønsket tomt. Pris fastsettes av megler, som foretar en verdivurdering av hele feltet.

Tildeling av næringstomter i eksisterende felt

Ledig næringsareal er å finne på Hustadvika kommune sin hjemmeside.
De som er interessert i tilgjengelig areal tar kontakt med næringskonsulenten i kommunen. I kurante saker tildeles en næringstomt av administrasjonen. Dersom saken vurderes som ukurant, skal saken legges frem for Hovedutvalg for teknisk, miljø og næring.

Mulighet for opsjonsavtale

Opsjon på næringstomt/konsentrert felt

I de tilfellene en interessent på en næringstomt trenger en periode til å undersøke om ervervet kan gjennomføres, kan det inngås en opsjonsavtale.  Det kan være at interessenten trenger tid til å sjekke finansiering, sjekke muligheten til å inngå forretningsavtaler eller øvrige forhold som vil påvirke om en etablering kan skje. Det er også mulig å inngå opsjonsavtale på områder som er regulert til konsentrert boligbebyggelse (BK-felt i reguleringsplan).

Opsjonsavtalen skal i tilfelle inngås for en bestemt tidsperiode, normalt ikke over ett år. Interessenten skal betale en opsjonspremie som tilsvarer 5 % rente p.a. for tomtens salgsverdi. Minstepris for å inngå en opsjonsavtale er kr 25 000 p.a.

Opsjonspremien skal regnes ut slik: 
Verdi x 5 % rente p.a.  /12 x antall måneder opsjonen løper.  Det betyr at dersom en opsjonsavtale inngås for 12 måneder, men løses ut ved å betale eiendommen etter 6 måneder, blir opsjonspremien 5% rente p.a i 6 måneder.

Opsjonskontrakt inngås på fullstendige vilkår, det vil si ved inngåelse av komplett kjøpekontrakt med alle vilkår avtalt, og med tillegget om at dersom opsjonen ikke blir benyttet, er det kun renten som skal betales.

Hjemmelsoverføring – gjelder for alle kommunale tomter

  • Tomta overtas som den ligger ved hjemmelsoverføringen, med skjæring, fylling og nødvendige tekniske anlegg i, på og over jorda.
     
  • Kommune, el- og teleoperatører har rett til å ta seg frem på tomta for å reparere og eventuelt legge nye kabler, rørledninger og kummer mot å betale for de ulempene dette medfører.
  • Hver tomteeier må sørge for drenering og avledning av overflatevann på egen tomt og ovenforliggende terreng.
  • Tomteeier har det fremtidige ansvaret for vedlikehold og drift av stikkledninger for vann og avløpsledninger frem til det offentlige nettet. Kommunen sørger for at kloakk, overvann og vann legges frem til tomtegrense.
  • Tomteeier skal sørge for at stikkledning gjennom avkjørselen er minimum 200mm i diameter og at den til enhver tid er åpen.
  • Der en eller flere tomteeiere har tilkomst eller felles tilkomst fra offentlig vei, har disse sammen ansvaret for drift, vedlikehold og snøbrøyting.
  • Kloakk, overvann og vann blir lagt frem til tomtegrense
  • Ved kjøp av kommunal tomt forplikter kjøper seg til å sette seg inn i og bygge etter reguleringsbestemmelsene som er vedtatt for feltet.
  • Tomta selges fri for pengeheftelser
  • Tomta skal betales innen 3 måneder etter at kjøpekontrakt er inngått. Det blir ikke utskrevet skjøte før tomta er fullt betalt.
  • Dersom fristene i dette reglementet ikke overholdes kan tomta tildeles andre uten nærmere varsel.
     
  • Byggesøknad skal leveres kommunen innen 1 år fra signering av kjøpekontrrakt. Oppføring av bygning på tomten skal være påstartet innen to år etter tinglysing av skjøte. Overholdes ikke byggefristene skal tomta skjøtes tilbake til Hustadvika kommune. Kostnaden ved tinglysing tilbake til kommunen skal kostes av tomtekjøperen som ikke overholdt fristen.
     
  • Tomta kan ikke omsettes uten å være bebygd.
     
  • Tomtesøker skriver i kjøpekontrakten under på at vedkommende er kjent med disse reglene og at disse godtas som en forutsetning for å kjøpe kommunal tomt.
     
  • Dersom kjøperen likevel ikke vil bygge på tomta etter at den er betalt og skjøte er tinglyst, kan kommunen innløse tomta igjen. Det er bare summen som ble innbetalt til kommunen som tilbakebetales selv om det kan ha gått lang tid. Tomta skal skjøtes heftefritt tilbake til kommunen og kjøper skal dekke alle kostnader ved tinglysing tilbake til kommunen. Summen blir ikke utbetalt før skjøtet er tinglyst og i orden.

Åpningstider

Tingplassen 1
6440 Elnesvågen

Adresse

Tingplassen 1
6440 Elnesvågen