Spørsmål og svar om koronavaksinen

I denne oversikten har vi prøvd å svare ut spørsmålene som dukker opp i forbindelse med vaksinering. Vi oppdaterer informasjonen og legger ut svar på nye spørsmål som dukker opp fortløpende.

Koronavaksinering - spørsmål og svar

Venter du på vaksine?

Fra uke 29 åpner for at alle som ikke er vaksinert kan gå inn og bestille time for vaksinering. Pedagogisk personale som jobber i skole og barnehage i Hustadvika men som ikke er bosatt her, får også tilbud om vaksinering nå.

Hver fredag sender vi SMS til de som ikke er vaksinert, med tilbud om å bestille time på c19.no  Det er ikke mulig å bestille time før SMS er mottatt.

Når du går inn og bestiller time vil du få time kommende uke dersom det er ledige timer, eller uken etter. Vi opplyser i SMSen hvor mange ledige timer vi har de to kommende ukene.

Eksempel: Fredag i uke 28 sender vi ut SMS. De første som går inn og bestiller time vil få time i uke 29 dersom det er ledige timer. Når alle ledige timer i uke 29 er tatt, tildeles timer i uke 30.

Når du går inn og bestiller, får du tildelt første ledige time.


Fikk du ikke time eller passer ikke tildelt time?
Når alle dosene er tildelt, er det ikke mulig å bestille time. Da må du vente på ny SMS førstkommende fredag og gå inn på ny for å bestille time.

Får du tildelt en dato du ikke kan stille til time, kan du avbestille timen samme sted, og vente litt med å bestille ny time/vente til ny SMS kommer.

Vi vaksinerer onsdager og torsdager hver uke.

Ta på munnbind og ferdig utfylt egenerklæringsskjema (PDF, 546 kB) når du skal vaksineres.

 

Når mottar kommunen vaksinene?

Vi får levering av doser hver uke. Vi oppdaterer artikkelen Vaksinering mot korona i Hustadvika kommune hver uke med oversikt antall doser vi mottar. 

Vi kommer til å vaksinere onsdager og torsdager gjennom hele sommeren og i sommerferien. Du må motta dose 2 i samme kommune som du fikk dose 1. 

Når det er din tur til å motta vaksine får du SMS fra oss. 

Hvordan bestiller jeg vaksine?

Du vil få SMS når det er din tur til å bestille time. Ta med ferdig utfylt egenerklæringsskjema (PDF, 546 kB).

Vi har laget en liten informasjonsfilm som viser deg hvordan du trinn for trinn bestiller time på c19.no

Be noen du kjenner som er datakyndig om hjelp hvis du ikke får til å bestille time på c19.no. Du må logge deg på med BankID eller BankID på mobil. Du får tildelt et tidspunkt fra kommunen, dette tidspunktet er det ikke mulig å flytte på. Dersom du ikke har mulighet til å bestille time digitalt, kan du ringe Servicetorget på tlf: 71268100 mellom kl 09.00-15.00 mandag-fredag. 

 

Hvilke vaksiner er gitt i Hustadvika?

Frem til nå har vaksinerte innbyggere i Hustadvika fått Pfizer-vaksinen. 

Rundt 200 av vårt helsepersonell har fått 1. dose av AstraZeneca-vaksinen. Denne er nå tatt ut av vaksinasjonsprogrammet  i Norge. De som har fått 1. dose med AstraZeneca-vaksinen har fått Pfizervaksinen som dose 2. 

Vaksinering av studenter?

Folkehelseinstituttet oppfordrer alle studenter til å benytte seg av tilbud om første dose koronavaksine i den kommunen de er folkeregistrert, selv om det innebærer reise. Dette er den raskeste måten å bli vaksinert på.

Studenter vil få tilbud om dose 2 i studiekommunen etter semesterstart. Folkehelseinstituttet vil sørge for at studiekommuner med store studentpopulasjoner får nok doser til å gjennomføre denne vaksinasjonen.

Det kommer nærmere informasjon om hvordan studenter skal gå frem for å motta 2. dose på sitt studiested.

Kan jeg gå til fastlegen eller helsestasjonen for å få vaksine?

Nei, du skal ikke oppsøke fastlegen eller helsestasjonen. De har ikke ha mulighet til å sette koronavaksine i Hustadvika kommune.

Har du nylig flyttet til kommunen?

Ta kontakt med Servicetorget mandag til fredag mellom kl 09.00 og 15.00 på telefon 71268100 for å registrere at du ønsker å motta vaksinen. Ta også kontakt med din fastlege dersom du er i en av de prioriterte gruppene for vaksinering. Fastlegen må sende informasjon til oss om at du er prioritert. 

Kan jeg velge hvilken vaksine jeg vil motta?

Det vil ikke være mulig å velge mellom de ulike vaksinene. Det som er tilgjengelig og tilbys er det du kan takke ja til når det er din tur å motta vaksinen. Det er samme vaksinetype som må gis ved revaksinering.  

Hvor skal vaksineringen foregå?

Vaksineringen foregår Bygdahuset Vonheim i Malmefjorden. Vent på beskjed om når det blir din tur.

Hvordan er vaksinasjonslokalet organisert?

All vaksinering foregår i hovedsak på Bygdahuset Vonheim i Malmefjorden. Når du kommer blir du registrert, og egenerklæringsskjemaet du har fylt ut på forhånd samles inn.

Om det er litt ventetid er det eget venteområde med stoler der du kan sette seg ned. Når det blir din tur blir du henvist til ledig vaksineringsavlukke og vaksinen settes.

Før du kan dra hjem må du vente 20 minutter slik at helsepersonell ser at det går bra med deg og at du ikke reagerer på vaksinen. Vi har ordnet et eget område for de som venter etter vaksinering. 

Skulle du reagere på vaksinen har vi egen sykestue på Vonheim og vi vil ta godt vare på deg.

Når det er gått 20 minutter kan du gå ut av lokalet. Utgangen er godt merket, den er et annet sted enn der du kom inn. 

Klikk for stort bildeVaksineringsavlukke 

Klikk for stort bildeVentesone etter vaksinering 

Klikk for stort bildeSykestue dersom noen reagerer på vaksinen 

 

Hvordan får dere vite at jeg er i risikogruppen?

Vi får lister fra fastlegene hvem som skal prioriteres i aldersgruppen 18-64 med underliggende sykdommer.

Hvorfor må jeg ta to vaksiner?

Du blir tildelt to datoer fordi du skal ta to doser. Det er svært viktig at du tar begge dosene, og at du møter opp på de datoene du får tildelt slik at det blir riktig tidsintervall mellom dosene. 

Etter første vaksine får du tildelt tidspunkt for dose nummer 2 på tekstmelding, dette kan ta opp mot 24 timer. Hvis du ikke har mobiltelefon vil vi sende informasjon pr brev. Det er viktig at du møter opp og får dose nummer 2 for at vaksinen skal fungere.

 

 

 

Hva gjør jeg på vaksinasjonsdagen?
  • Ta med ferdig utfylt egenerklæringsskjema (PDF, 521 kB), dette skal fylles ut den dagen du har time for vaksinasjon.
  • Sørg for egnede klær, vaksinen settes i overarmen. Helst t-skjorte eller lignende. Det er fint om alle som kommer til vaksinering har munnbind.
  • Etter vaksinering skal du observeres av helsepersonell i 20 minutter før du kan forlate lokalet, de vil hjelpe deg om det oppstår en reaksjon på vaksinen.
  • Det er viktig at du prioriterer å møte opp på vaksineringen, da vaksinedosen som er reservert til deg ikke vil kunne bli brukt hvis du ikke møter opp.
  • Har du symptomer på feber, influensa eller lignende på vaksinasjonsdagen skal du IKKE møte opp. Da må du ringe tlf: 71268100 og gi beskjed om at du ikke kommer.
Hvordan kommer jeg meg til Bygdahuset Vonheim for vaksinering?

Du må selv sørge for transport. Spør en av dine nærmeste, en venn eller en nabo om du ikke kan kjøre selv eller benytte deg av buss. Hvis du ikke har noen rundt deg som kan kjøre, ring oss på tlf: 71268100 så kan vi undersøke om gode hjelpere fra Frivilligsentralen har mulighet til å kjøre deg. 

Jeg har ikke BankID som jeg trenger for å bestille time – hvordan får jeg bestilt BankID?

Du kan be en av dine nærmeste om hjelp til å bestille. Hvem som helst med BankID kan bestille for deg. Hvis du ikke har noen til å hjelpe deg kan kommunens servicetorg hjelpe deg.

Har du flyttet til Hustadvika etter 01.01.2021?

Da kan det være at du ikke er registrert i vårt system for vaksinering. Ta kontakt med oss på postmottak@hustadvika.kommune.no eller på tlf: 71268100. 

Har vi kommet til en annen prioriteringsgruppe enn den du er i, skal vi ordne time til vaksinering for deg. Har vi ikke kommet til din prioriteringsgruppa registrerer vi deg i systemet vårt. Da vil du mottak SMS når det er din tur til å motta vaksinen. 

Jeg er bosatt i en annen kommune, men har fastlege i Hustadvika. Hvor skal jeg vaksinere meg?

Da skal du vaksinere deg i den kommunen du er folkeregistrert i.

Dersom du er bosatt i Hustadvika og skal fortsette og bo her, oppfordrer vi deg til å melde flytting hit. Det kan du gjøre på www.skatteetaten.no sin nettside.

Jeg er bosatt i Hustadvika kommune, men jeg har fastlege i en annen kommune. Hva gjør jeg?

Du vil få innkalling til å vaksinere deg i den kommunen du bor i uavhengig av hvor fastlegen din holder til.

Jeg er på besøk i Hustadvika og ønsker å vaksinere meg her. Kan jeg det?

Nei, du må vaksinere deg i den kommunen hvor du er folkeregistrert.

Jeg bor i Hustadvika, men jobber på plattform/båt og er ute på sjøen når jeg skal ha dose to. Hva gjør jeg?

Du må revaksineres med samme vaksinetype som den første vaksinen du mottok.

Ta kontakt servicetorget på telefon 712 68 100.
 

 

Jeg har en helsetilstand som gjør at jeg må ha med meg ledsager til Bygdahuset Vonheim, men jeg har ikke ledsagerbevis – hva gjør jeg?

Du kan ta med deg noen som hjelper deg. Det er ikke behov for ledsagerbevis.

Hva vil det koste å ta vaksinen?

Regjeringen har bestemt at vaksinen er helt gratis.

Jeg ønsker ikke vaksinen – må jeg ta den?

Nei, du må ikke ta vaksinen. Men vi anbefaler sterk at du gjør det så lenge du ikke har allergi mot komponenter, reaksjoner mot tidligere vaksiner osv.

Om du ikke vil ha vaksinen ber vi deg logge inn på www.c19.no når du har fått beskjed om at det er din tur til å få vaksinen og takke nei til vaksine. Hvis du ikke har mulighet til å gjøre det digitalt, ring tlf: 71268100.

Jeg har hatt covid-19 - skal jeg vaksineres?

Studier viser at de som har gjennomgått covid-19 får minst like god beskyttelse etter 1 vaksinedose som de som ikke har hatt sykdommen får etter 2 doser. FHI anser derfor at 1 vaksinedose er nok og anbefaler at denne gis tidligst 3 måneder etter gjennomgått sykdom.  Det er du selv som må si fra om gjennomgått sykdom, slik at revaksinering ikke avtales.

Kan jeg avbestille vaksinen?

Om du må avbestille timen for vaksinering ber vi deg logge inn på www.c19.no og avbestille timen der. Hvis du ikke har mulighet til å gjøre det digitalt, ring tlf: 71268100 mellom kl 09.00-15.00 mandag-fredag.