Mer om målene for den nye kommunen
Lokaldemokrati
Den nye kommunen vil ha mer enn 13 000 innbyggere. I følge SSB sine befolkningsprognoser vil folketallet passere 15 800 i 2040.
Kommunen vil ha tilstrekkelig størrelse til å sikre gode fagmiljø innen de fleste tjenester. Noen oppgaver må vi imidlertidig samarbeide med andre om. Mange interkommunale samarbeid (IKS) vil kunne avsluttes og driftes selv av den nye kommunen. Det vil fortsatt være behov for å opprettholde noen IKS. Legevakt er eksempel på dette, mens barnevern kan være en mulighet for å avslutte et IKS.
Eide og Fræna er to landkommuner, med et klart sentrum i hver, og flere bygder. Administrasjon og spesialiserte tjenester er i stor grad sentralisert, mens basistjenestene er opprettholdt der folk bor.
Den nye kommunen skal ivareta og styrke lokaldemokratiet gjennom:
- større antall kommunestyrerepresentanter enn det største kommunestyret har i dag
- løsninger for å ivareta nærdemokratiet. Fellesnemnda for den nye kommunen har ansvar for å detaljere disse
- frigjøring av midler til å styrke politisk arbeid (frikjøpsordning). Dette skal vurderes av fellesnemnda.
Fellesnemnda detaljerer tiltak for å understøtte lokalt engasjement og videreutvikle lokalsamfunn.
Tjenestetilbud og forvaltning
Et godt tjenestetilbud og forsvarlig forvaltning skal sikre innbyggernes behov og rettigheter. Kommunen skal ha effektive og gode IKT-løsninger. Ved sammenslåingtidspunktet skal begge kommunene være i økonomisk balanse. Kommuneøkonomien må dimensjoneres for å gi likeverdige tjenester i hele den nye kommunen.
Tjenestestruktur
Den nye kommunen skal bygges med et sterkt senter og livskraftige lokalsamfunn tuftet på lokal identitet. Det skal være en god arbeidsdeling med kommunale kompetansearbeidsplasser i Eide og Elnesvågen. Innbyggerne skal sikres et godt tjenestetilbud i alle deler av kommunen. Effektiv drift skal sikre god tjenesteproduksjon. Innbyggerne skal oppleve nærhet til de tjenestene de bruker regelmessig.
Kommunen skal organiseres etter nærhets- og funksjonsdelingsprinsippet. Basistjenestene (skoler og andre opplæringstilbud, barnehager, omsorgsboliger, hjemmetjeneste, legekontor, helsestasjon, sykehjem, kulturtjenester, bibliotek) skal være desentraliserte. Se vedlegg 1 om funksjonsfordeling.
Kommunen skal utvikle partnerskap med frivillig sektor for å bedre å løse fellesskapsoppgaver. Eksempel på smarbeidspartnere kan være næringsliv, museum, idrettslag og trossamfunn.
Samfunnsutvikling
Det skal skapes grunnlag for en livskraftig kommune gjennom å:
- fremme god infrastruktur og næringsutvikling
- være en brobygger mellom Nordmøre og Romsdal
- ta en sterkere posisjon i fylket
- ha nasjonal relevans på utvalgte områder
- gi kommunen økt kraft i utvikling, optimisme og attraktivitet som bo- og arbeidssted
- sikre god tilretteleggelse gjennom egne planprosesser og bred involvering fra innbyggere, lag og organisasjoner, folkevalgte, kommuneadministrasjon og høringsinstanser.
En ny kommuneplanprosess (samfunns- og arealplan) må settes i gang tidlig i den nye kommunen. Denne vil danne grunnlaget for framtidig tjenestestruktur, og sikre høring og involvering av innbyggere og andre aktører.
Den nye kommunen skal jobbe for å utvikle og realisere samferdselsløsninger (veger og busstilbud) som binder kommunen sammen.
Landbruksnæringen er svært viktig for kommunen. Utviklingen går mot færre, men større bruksenheter som opprettholder en samlet sett stor produksjon av mat. Dette er en utvikling som kan gi vekst og rekruttering i næringen. Det er et mål for den nye kommunen å opprettholde og videreutvikle høy kompetanse innenfor landbruk, skogbruk og jordvern.
Identitetsbygging, kultur- og trivselstiltak skal være et satsingsområde for den nye kommunen. En styrket kulturavdeling er sentralt i dette arbeidet. Tilrettelagt friluftsliv, bredde i idrettstilbud, mulighet for å synge i kor, spille i korps, gå på bibliotek og kulturskole, samt oppleve kultur av høy kvalitet i skolen skal være en viktig del av tilbudet til innbyggerne. Styrking av det forebyggende arbeidet blant ungdom er også en viktig del av dette. Den nye kommunen vil ha flere ulike arenaer og møteplasser for ungdommen. Den nye kommunen skal fortsette å stimulere til økt frivillig innsats.
Gjennom disse satsingene vil vi bli den foretrukne bo-kommunen, og på den måte bidra til å sikre rekruttering av fagkompetanse til hele kommunens virksomhetsområde i fremtiden.