Eide bibliotek si historie

Eide bibliotek - historien

Den første skriftlige kilden til Eide bibliotek er en «Forhandlingsprotokol for Eide Sogns Bogsamling» datert den 18. august 1875. Referatet er imidlertid formulert slik at en må kunne slå fast at Eide bibliotek hadde eksistert i flere år. Protokollen forteller bl.a. om hvilke bøker man vedtok å kjøpe inn: « Aar 1875 d.18de August holtes Møde i Bestyrelsen for Eide bogsamling. Formand Løve Halaas fraværende. Bibliotekar Aslak Olsen Halaas tilstede. Hvor da forhandledes: 1. Bestemtes innkjøp af følgende Bøger til Boksamlingen. Ahlfeldt, Menneskelivet Smidt, Handarbeideren Stenersen, Veiledning i kreaturstell Alene i London Plath W, En leges brev til en Moder … »

I 1875 var biblioteket plassert i et lite avlukke i tårnet bak galleriet i kirka. Der hadde bibliotekar Aslak O. Halaas en luke som han betjente lånere gjennom. Bøkene var nummerert og stilt opp kronologisk etter dato de var kjøpt inn. Den første registrerte boken i katalogen til Eide sognebibliotek var: No 1. Luthers forklaring over Galaterbrevet. En rekke gamle bøker fra det 18. århundre finnes fremdeles i biblioteket. En av dem er Utvalgte skrifter av Henrik Wergeland fra 1876. Den ble registrert som bok nr. 200. Av protokollene gikk det frem at rundt århundreskiftet hadde boksamlingen ca. 400 bøker.

Fra 1936 til 1938 var biblioteket i større lokaler som senere ble brukt som postkontor. Etter det flyttet biblioteket til et rom i det gamle bedehuset i Eide sentrum. I 1950 flyttet biblioteket til kommunehuset. I perioden fra 1961 til 1977 var biblioteket plassert i 1.etg. hos Einar G. Naas. I 1977 bygde kommunen nytt rådhus og biblioteket fikk flytte tilbake til det gamle kommunehuset.

Da boksamlingen økte og tjenestene flere, fikk biblioteket plassmangel. I 1995 lyktes det å få nye lokaler på 200 kvm. i Egil K. Eides forretningsbygg i Eide sentrum. Der har biblioteket holdt hus helt fram til november 2022. Da flyttet biblioteket til Eidetorget 7, i lokaler kommunen selv har kjøpt og bygd om.