På sakslista - Kommunestyremøte 22. juni 2023

Temaplan klima, energi og miljø var en av sakene kommunestyret behandlet 22. juni. Her finner du mer informasjon om møtet og de sakene som ble behandlet.

Kommunestyremøtene

Kommunestyremøtet tar normalt sted i kommunestyresalen, Hustadvika rådhus. Møtepapirene sier hvor og når møtet skal være. Møtene er åpne for publikum. Inngang på baksiden av rådhuset. Kommunestyremøtene pleier å være direktesendt og videoene blir gjort tilgjengelig også etter møtet. 
 

Møtepapir

I møtepapirene finner du informasjon om sakene som skal behandles, hvilke orienteringer som skal være, når og hvor møtet gjennomføres. Lengre ned finner du et kort sammendrag av de forskjellige sakene. 

  • Møteinnkalling legges ut senest 10 dager før møtedato. 
  • Møteprotokoll blir publisert etter at den har blitt godkjent. 


Møtepapir finner du ved å klikke på denne lenken 

 

Video fra møtet

Slik kan du påvirke

Det fins mange ulike måter du kan påvirke lokalpolitikken på mellom kommunestyrevalgene.

Her får du flere tips til hvordan du kan påvirke.

 

På sakslista

Kommunestyremøtene har en spørrehalvtime, temadel og vedtaksdel.


Spørrehalvtime

Kommunestyremøtene i Hustadvika kommune har i starten av møtet en spørsmålsdel hvor både politikere og innbyggere kan stille spørsmål til kommunestyret. Det er frist å sende inn spørsmålene minst 5 virkedager før møtet. Frist for dette møtet: sendt inn innen torsdag 18. mai. 

 

Temadel

Vedtaksdel - politiske saker

 


Politiske saker 

Her finner du et kort sammendrag som beskriver litt om hva de politiske sakene handler om. 

Referatsaker: ingen


Politiske saker: 

Forskrift om godtgjøring for folkevalgte i Hustadvika kommune 2023 - 2027
Høsten 2023 er det Kommunestyre- og fylkestingsvalg. «Forskrift om godtgjøring for folkevalgte i Hustadvika kommune» skal opp til behandling før oppstart av ny valgperiode, og sittende kommunestyre skal vedta neste valgperiodes forskrift.

 

Investeringsrapport og revidert budsjett per 30.04.2023 - 1. tertial
Denne rapporten viser regnskapsført beløp til og med 30. april for kommunens investeringsprosjekter. Dette blir sammenlignet med periodisert budsjett til og med 30. april. Totalt viser dette at det er brukt 22,4 millioner på kommunens investeringsbudsjett. Periodisert budsjett tilsier at vi skulle har brukt 111,8 millioner. Det er da brukt 89,4 millioner mindre enn periodisert budsjett.

Det viser seg at flere av kommunens prosjekter er forsinket. Det redegjøres om dette for hvert enkelt prosjekt fra prosjektleder i rapporten. Total foreslår kommunedirektøren å redusere budsjettet på investeringsprosjektene med 60,6 mill. kroner i 2023. Disse midlene må flyttes til 2024 og 2025. Dette gjelder prosjektene Nytt torg i Elnesvågen, Kulturskole – Hustadvika, Omsorgsleiligheter Farstad og Rundkjøring i Malmefjorden. To prosjekter får økt ramme i 2023. Dette gjelder Inventar til bibliotek Eide og Elnesvågen og Nytt varmesystem ved Fræna ungdomsskole. Noen prosjekter får ikke økt ramme i 2023, men totalrammen på prosjektet må økes. Dette gjelder Familiens hus og vei sør for hovedveien i Elnesvågen. To prosjekter tas ut. Dette er ombygging Lundhaugen og Motorsprøyter og lenser, samt at det er 5 nye prosjekter fra opprinnelig budsjett. Disse prosjektene er: Skjermet avdeling Eide sykehjem, Oppgradering Eidehallen, Påkobla hjelpemidler, Flytebrygge Bjørnsund og Kjøp av utleieboliger.

Økte priser på byggematerialer har så langt ikke ført til store merforbruk. Men den stadig økende inflasjonen vil nok slå ut på kostnadene på fremtidige
byggeprosjekter.


Driftsrapport og revidert budsjett per 30.04.2023 - 1. tertial
Denne saken gjelder økonomirapport for drift og revidert budsjett drift.

 

Kommunal lånegaranti - Skaret Skisenter
Hustadvika kommune har mottatt søknad om lånegaranti fra Skaret Skisenter SA for å refinansiere et gammelt lån, bygge nytt garasjebygg, kjøpe ny
tråkkemaskin og utbedre turskiløypa Kringla - Langdalen. På årsmøtet 27. april d.å. ble refinansiering og nye prosjekter godkjent. På årsmøtet 27. april ble det også besluttet å endre selskapsform til stiftelse. Denne omdanning er under arbeid. Nytt navn blir da Stiftelsen Skaret Skisenter. Årsaken til endring av navn er blant annet at det da blir mulig for virksomheten å få fradrag for merverdiavgiften. Protokollen fra årsmøtet følger saken som vedlegg. 

Søknaden om garanti er stilet både til Molde kommune og Hustadvika kommune. Kommunedirektørene i Hustadvika foreslår å dele garantien med 50 % på hver av kommunene. Kommunedirektøren anbefaler å gi slik garanti.


Finansieringsavtale mellom Møre og Romsdal fylkeskommune og Hustadvika kommune - Rundkjøring FV64 ved Holamyra
Kommunestyret har vedtatt at det bør inngås avtale med Møre og Romsdal fylkeskommune om tilskudd og forskuttering av rundkjøring på FV 64 ved
Holamyra i Malmefjorden. Dagens kryss er har stor ulykkesrisiko og en rundkjøring er nødvendig for den videre samfunnsutviklingen i Malmefjorden.
Fylkestinget har behandlet en søknad fra Hustadvika kommune om en forskutteringsløsning og stiller seg bak en slik forskutteringsavtale.
Fylkeskommunen har oversendt Hustadvika kommune et avtaleutkast til en finansieringsplan for prosjektet.
Kommunedirektøren stiller seg bak avtaleutkastet med en endring i siste avsnitt i punkt 4. Her foreslår kommunedirektøren følgende justering: «Ved eventuell kostnadsreduksjon ved gjennomføringen av tiltaket skal tilskuddet fra kommunen reduseres tilsvarende, og for mye innbetalte midler skal tilbakeføres Hustadvika kommune».

Prosjektet vil koste kommunen 12 MNOK i direkte tilskudd over driftsbudsjettet. I tillegg vil det komme lånekostnader og inflasjonskostnader ifm forskutteringen på 15 MNOK. Det er forutsatt 3 MNOK i støtte fra Næringslivet.

 

Retningslinjer for tilskudd til enkeltpersoner til etablering, tilpassing, utredning og prosjektering i bolig
Tilskudd til etablering, tilpassing, utredning og prosjektering ble fra 01.01.2020 en del av rammetilskuddet til kommunen. Husbanken hadde tidligere egne retningslinjer for disse tilskuddene. Siden tilskuddene nå blir overført til kommunene direkte via rammetilskuddet, og ikke via Husbanken, anbefaler Husbankene kommunene å vedta egne retningslinjer. Dette for å kunne ha god saksbehandling og forvaltning av disse tilskuddsordningene slik at de blir brukt til det beste for målgruppen. De kommunale retningslinjene er laget med utgangspunkt i Husbanken sine gamle retningslinjer, med få endringer/justeringer. Vi har også sett på Ullensvang kommune sine vedtatte retningslinjer i utarbeidelsen.

 

Temaplan klima, energi og miljø Hustadvika kommune 2030 - sluttbehandling
Temaplan klima, energi og miljø Hustadvika kommune 2030 har vært på høring i perioden 26.01.2023 – 10.03.2023. Det kom inn 16 høringsinnspill. Generelt gis det gode tilbakemeldinger både når det gjelder planen og prosess, og det er kommet inn flere gode innspill til presiseringer og nyanseringer. Noen av disse er tatt inn i planen.

Det ble i løpet av høringsperioden arrangert en workshop med Hovedutvalg teknisk, miljø og næring. Her ble utvalget bedt om å prioritere tiltakene i
handlingsdelen. Administrasjonen har gått gjennom resultatene fra arbeidsgruppene og gjort prioriteringer som gjenspeiler et slags gjennomsnitt fra
gruppearbeidene.

 

Justert anmodning om bosetting 2023
IMDI har kommet med en anmodning til kommunene om å bosette flere flykninger. For Hustadvika kommune er det snakk om 10 flere flykninger enn
tidligere vedtatt.

 

Ny selskapsavtale for Romsdalshalvøya Interkommunale Renovasjonsselskap IKS (RIR IKS), samt delegasjonsvedtak
Hustadvika kommune har mottatt korrigert forslag til saksframlegg for kommunestyret til vedtak av ny selskapsavtale for RIR og nødvendig
delegasjonsvedtak. Dette forslaget er tatt inn i «Saksopplysninger» og «Økonomiske konsekvenser» nedenfor. Kommunaldirektørens kommentarer er
tatt inn i kapitelet om «Vurdering og «Delegasjon til RIR IKS – hvilke oppgaver skal kommunen selv utføre.»

Representantskapet har vedtatt endringene i selskapsavtalen. 

Representantskapets forslag til vedtak er tatt inn under punkt 1 og 2. ovenfor.

Kommunedirektørens forslag til presisering med hensyn til delegering av myndighet etter forurensingsloven er tatt inn under punkt 3.
Daglig leder i RIR ber om at vedtakene blir gjort før sommerferien 2023.